Conexiunea dintre nivelurile crescute de vitamina D și riscul de cancer colorectal inferior

Niveluri mai mari în circulație de 25 hidroxivitamină D (25[OH]D) până la 100 nmol/l sunt asociate cu un risc semnificativ mai scăzut pentru cancerul colorectal (CCR) la femei și un risc nesemnificativ mai mic la bărbați, comparativ cu concentrațiile considerate deficitare pentru sănătatea osoasă, sugerează o meta-analiză internațională de colaborare.

Autorii au folosit date originale din 17 studii, permițând echipei să controleze diferiți factori de risc pentru CCR, precum și să analizeze subgrupurile din populație, ceea ce nu este posibil în meta-analizele tipice.

Echipa a constatat că nivelurile de 25(OH)D sub 30 nmol/l, considerate deficitare pentru sănătatea osoasă, au fost asociate cu un risc de CCR cu 31%  mai  mare,  comparativ cu nivelurile de 50 până la <62,5 nmol/l, intervalul inferior de 25[OH]D considerat suficient pentru sănătatea osoasă.

Valorile mai mari de 25(OH)D în circulație au fost asociate cu un risc statistic substanțial scăzut al CCR la femei și un risc statistic mai scăzut la bărbați. Concentrațiile optime de 25(OH)D pentru reducerea riscului de CCR, 75-100 nmol/L, sunt mai mari decât recomandările actuale.

 

Sursa:

https://academic.oup.com/jnci/advance-article-abstract/doi/10.1093/jnci/djy087/5035027?redirectedFrom=fulltext

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.