Nivelul total al acizilor biliari asociat cu volumul atrial stâng și cu debitul cardiac la pacienții cu ciroză

Acizii biliari (BA) sunt molecule potențiale de semnalizare implicate în reglarea mai multor aspecte metabolice și funcționale ale homeostaziei cardiovasculare. Modificarea nivelului de BA în ciroză poate contribui la dezvoltarea tulburărilor hemodinamice și cardiace. Un studiu a urmărit să investigheze asocierea dintre nivelele BA totale și markerii ecocardiografici și biochimici ai disfuncției cardiace la pacienții cu afecțiuni cirotice.

Pacienții cu ciroză au fost înscriși prospectiv în acest studiu generat de ipoteze și au fost evaluați pentru disfuncția cardiacă și hemodinamică prin mijloace clinice, ecocardiografice și biochimice. Asocierea dintre concentrațiile serice totale de BA și markerii disfuncției sistolice sau diastolice și prezența cardiomiopatiei cirotice au fost testate prin analize univariate și multivariate.

58 pacienți cu ciroză au fost evaluați în acest studiu monocentric. 49 (85%) pacienți au prezentat ciroză decompensată conform clasificării Child. Nivelul BA total mediu a fost de 45 μmol/l. Nu a existat o corelație între nivelele BA și etiologia cirozei (P = 0,2), consumul curent de alcool (P=0,8), sexul (P=0,1), statutul de fumător (P=0,2), vârsta sau indicele de masă corporală. Disfuncția sistolică și diastolică au fost rar întâlnite în cohortă. Nivelurile BA totale au fost asociate cu câțiva parametri ecocardiografici ai sindromului hiperdinamic în analiza univariată, dar numai cu volumul atrial stâng în analiza multivariată (P=0,007). Concentrațiile BA nu diferă în funcție de prezența cardiomiopatiei cirotice diagnosticate ecocardiografic în cele două modele testate.

Concluzia a fost că nivelurile serice BA totale sunt asociate cu volumul atrial stâng mărit și markerii circulației hiperdinamice la pacienții cu ciroză, indiferent de etiologia sau severitatea bolii hepatice.

 

Sursa: https://journals.lww.com/eurojgh/Abstract/2018/04000/Total_bile_acid_levels_are_associated_with_left.6.aspx

 

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.