PREMATURUL TARZIU – MODUL NAȘTERII ȘI IMPACTUL PE TERMEN SCURT – CRISTINA ANDREEA VLAD

0

Nașterea prematură rămâne una din cele mai importante provocări  ale neonatologiei și obstetricii prin incidența crescută, dar și prin impactul medico-social și familial.

Până de curând , nici neonatologii și nici obstetricienii  nu au acordat atenție deosebită prematurilor cu vârsta de gestație 34 săptămâni 0 zile- 36 săptamâni 6 zile, aceștia fiind numiți „prematuri mari” sau „nou-născuți aproape de termen”. Studii ulterioare  au demonstrat că este vorba de o categorie de nou-născuți cu aspect asemănator nou-născutului la termen, dar cu particularități, vulnerabilități și patologie caracteristice prematurului.

Ulterior experții au decis schimbarea  nomenclaturii acestei categorii de nou-născuți,  recomandând folosirea denumirii de „prematur târziu”.

Se subliniază astfel  apartenența la categoria prematurilor și riscul mare de complicații datorate imaturității.

“Prematurii târzii au nevoi unice. Această populație, adesea tratată  la fel ca și nou-născuții la termen, are risc pentru aceleași complicații ca și prematurii, inclusiv icter, detresă respiratorie, tulburări de alimentație și potențiale întârzieri ale dezvoltării”.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.