MIERCURI, 07.10.2020

14.30 – 14.40

Deschidere eveniment

14.40 – 16.35

Sesiunea I. Nutriţie şi dietetică (115 min.)

Moderatori: Minodora Teodoru, Liana Chicea, Carmen Sitterli

Lucian Negreanu, București: Toxicitate hepatică – abordare adjuvantă bazată pe evidențe științifice medicale –
Simpozion WORWAG (20 min.)
Elena Ucenic, Sibiu: Ce mănânci tu, Doctore? (20 min.)
Alina Moț, Sibiu: Recomandările nutriționale în diabetul zaharat de tip 2 (14 min.)
Nicoleta Căluțiu, Carmen Sitterli, Sibiu: Hipoproteinemia la pacienții diabetici – marker de nutriție (13 min.)
Oana Stoia, Sibiu: Cronica unei boli neanunţate (14 min.)
Daciana Dascălu, Sibiu: Principii de nutriţie a pacienţilor cu hepatopatii cronice (17 min.)
Daniel Popa, Sibiu: BRGE și abordarea simptomelor reziduale – Simpozion Reckitt Benckiser (20 min.)
Q&A LIVE (18 min.)

16.35 – 16.40

Pauză (5 min.)

16.40 – 19.25

Sesiunea II. Erori de abordare clinică (165 min.)

Moderatori: Silviu Morar, Mihai Roman

Călina Jugastru, Bogdan Tomulețiu, Sibiu: Teoria și practica malpraxisului medical – o relație ambivalenţă (34 min.)
Dan Bratu, Sibiu: Medicina defensivă: impactul asupra practicii medicale (14 min.)
Mihai Roman, Sibiu: Eșecul în practica medicală. Eroare umană, de sistem sau gravitatea cazului (18 min.)
Daniel Popa, Sibiu: Exces de endoscopie (15 min.)
Silviu Morar, Sibiu: Malpraxisul în practica medicală clinică (17 min.)
Doina Giurgiu, Sibiu: Medicul ca remediu: indicații şi efecte secundare (20 min.)
Gabriela Iancu, Sibiu: Manifestări cutaneo-mucoase în sifilisul secundar – dificultăţi de diagnostic clinic (9 min.)
Daniel Popa, Sibiu: BRGE și abordarea simptomelor reziduale
Q&A Live (18 min.)

JOI, 08.10.2020

9.30 – 11.10

Sesiunea III. Cazuri clinice dezbătute (100 min.)

Moderatori: Călin Cipăian, Romeo Mihăilă

Călin Cipăian, Sibiu: Pacient cu infecție cronică virală B … după 20 de ani (15 min.)
Victoria Bîrluțiu, Sibiu: Sepsis cu Staphylococcus aureus MRSA ca infecție asociată asistenței medicale: probleme de
diagnostic și tratament (15 min.)
Liana Chicea, Sibiu: Cazuri cu necazuri (19 min.)
Maria Rotaru, Sibiu: Sindromul Sweet recurent – paraneoplazie rară în sindromul mielodisplazic cu evoluție spre
limfom non-Hodgkin (16 min.)
Manuela Pumnea, Sibiu: Importanța corectării deficitului de vitamină D (13 min.)
Q&A LIVE (22 min.)

11.10 – 11.15

Pauză (5 min.)

11.15-13.00

Sesiunea IV. Medicina „în direct” (120 min.)

Moderatori: Claudiu Matei, Ciprian Tănăsescu, Adrian Hașegan

Claudiu Matei, Sibiu: Rezecția tumorilor cerebrale folosind fluorescența – live surgery (30 min.)
Tatiana Melnic, Anca Chitic, Sibiu: Chirurgia cardiacă și vasculară în era procedurilor minim (16 min.)
Ionuț Bitea, Bianca Catrina, Sibiu: Tratamentul intervenţional al leziunilor de flexie (19 min.)
Adrian Hașegan, Sibiu: Chirurgia laparoscopică 3D în tratamentul cancerului de de prostată (18 min.)
Vicențiu Săceleanu, Sibiu: Brain revealed: Innovative technologies in neurosurgery study (11 min.)
Ciprian Tănăsescu, Sibiu: Utilizarea anastomozelor mecanice în chirurgia digestivă (9 min.)
Q&A Live (17 min.)

13.15 – 14.00

Pauză (45 min.)

14.00 – 16.10

Sesiunea V. Patologia copilului (130 min.)

Moderatori: Luminița Dobrotă, Livia Ognean

Alina Cătană, Sibiu: Trombocitopenia la gravide (35 min.)
Simona Șofariu, Sibiu: Deficitul de vitamina D, o problemă actuală – ghidul privind evaluarea și terapia deficitului de vitamina D la nou-născut și copil (12 min.)
Livia Ognean, Sibiu: Displazia bronho-pulmonară: ce este nou și ce este de făcut? (22 min.)
Luminița Dobrotă, Sibiu: Boala Kawasaki – de la febră la complicaţii (21 min.)
Ciprian Șofariu, Sibiu: Aspecte imagistice ale tumorilor sistemului nervos la copii (24 min.)
Q&A Live (16 min.)

16.10 – 16.15

Pauză (5 min.)

16.15 – 18.30

Sesiunea VI. Patologia vârstnicului (135 min.)

Moderatori: Loredana Piloff, Corina Roman, Ciprian Băcilă

Liana Chicea, Sibiu: Naproxen – util sau uitat – simpozion KRKA (20 min.)
Florina Popa, Sibiu: Principii de reabilitare medicală la pacientul vârstnic (15 min.)
Ciprian Băcilă, Sibiu: Probleme legate de acordarea asistenței medicale pacienților cu demență Alzheimer (17 min.)
Liliana Coldea, Sibiu: Tumoră abdominală gigantă – prezentare de caz (10 min.)
Loredana Piloff, Sibiu: Pacientul meu cu insuficiență cardiacă și comorbidități (25 min.)
Corina Roman, Sibiu: Abordarea terapeutică a bolii Parkinson la pacientul vârstnic (35 min.)
Q&A Live (13 min.)

VINERI, 09.10.2020

9.00 – 11.05

Sesiunea VII. Medicina bazată pe dovezi (125 min.)

Moderatori: Romeo Mihăilă, Felicia Gligor, Nicolae Grigore

Călin Cipăian, Sibiu: Cum citim un articol medical: de cât de multă matematică avem nevoie? (19 min.)
Minodora Dobreanu, Târgu Mureș: Rolul laboratorului în era medicinii de precizie (27 min.)
Felicia Gligor, Maria Totan, Sibiu: Indicaţii terapeutice ale vitaminei D (19 min.)
Romeo Mihăilă, Sibiu: Generarea trombinei – aplicații clinice (19 min.)
Nicolae Grigore, Sibiu: Evoluția medicinii de la medicina bazată pe dovezi la medicina personalizată (13 min.)

Daniel Chelcea, Sibiu: Abordarea infecțiilor de tract respirator superior în contextul pandemic – Reckitt Benckiser (20 min.)

Q&A Live (8 min.)

11.05 – 11.10

Pauză (5 min.)

11.10 – 13.35

Sesiunea VIII. Noutăți în practica medicală (145 min.)

Moderatori: Liana Chicea, Minodora Teodoru, Călin Cipăian

Dan Dobreanu, Târgu Mureș: Anticoagularea în fibrilația atrială: de la medicina bazată pe dovezi la viața reală (19 min.)
Andra Bebeșelea, Sibiu: Noi frontiere în terapia insuficienței cardiace (14 min.)
Liana Chicea, Sibiu: Diagnostic precoce în afecțiunile cronice inflamatorii (35 min.)
Mihai Craiu, București: Abordarea infecției cu Bordetella pertussis – un continuum pe parcursul întregii vieți (20 min.)
Marcel Tanţău, Cluj-Napoca: : E POEM, G POEM, Z POEM și alte tehnici de rezecție (26 min.)
Călin Cipăian, Sibiu: NAFLD – un subiect mereu în actualitate – Simpozion SANOFI (20 min.)
Q&A Live (11 min.)

13.35 – 14.00

Pauză (25 min.)

14.00 – 17.00

Sesiunea IX. Controverse în practica medicală (180 min.)

Moderatori: Victoria Bîrluțiu, Livia Ognean

Remona Borotea, București: Meningita B este o boală rară…până când îl afectează pe unul dintre pacienții dumneavoastră – Simpozion GSK (18 min.)
Anca Butucă, Claudiu Morgovan, Sibiu: Medicația contraceptivă între beneficiu și risc (13 min.)
Rociu Ciprian, Sibiu: Controverse în jurul FOP (13 min.)
Victoria Bîrluțiu: Vaccinarea la gravidă și la pacientul imunodeprimat (17 min.)
Laura Muntean, Cluj-Napoca: Pneumopatii interstițiale (40 min.)
Victoria Bîrluțiu: Infecția cu Clostridioides difficile: provocări și noutăți (27 min.)
Mihaela Lupșe, Cluj-Napoca: Epidemiologia SARS-CoV2 in Romania: studiu de caz Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj (13 min.)
Mihai Craiu, București:
Particularități ale percepției vaccinării la copil în România (19 min.)
Q&A Live (20 min.)

17.00 – 17.20

Pauză (20 min.)

17.20 – 17.40

Gala Virtuala ZMS / Premiere (20 min.)