Rezectia chirurgicala a lipomului de ventricul stang – Laura Podariu

0
1.Introducere

Lipomul cardiac este o tumora primara benigna foarte rara, cu o incidenta de 2.9-8% din totalul tumorilor benigne cardiace. [1,2] Desi in majoritatea cazurilor asimptomatice, evolutia este favorabila in timp, in unele cazuri lipomul cardiac netratat poate fi fatal atunci prin aritmii sau obstructie simptomatica.[3]

In aceasta lucrare va prezentam un caz de lipom ventricular stang (VS), masurand 29/19 mm, diagnosticat ecocardiografic la o pacienta de 45 de ani. Tumora a fost rezecata prin abord minim-invaziv: minitoracotomie drepta video-asistata.

2.Diagnostic

Pacienta asimptomtica d.p.d.v. cardiovascular, a fost diagnosticata cu o formatiune tumorala la nivelul VS la un control ecocardiografic de rutina. Ulterior IRM cardiac evidentiaza formatiune tumorala de 19×13 mm la nivelul peretelui inferolateral in treimea apicala, sugestiva imagistic pentru lipom intracardiac; structuri cardiace cu dimensiuni si functii normale.

 

3.Prezentare de caz

Examenul obiectiv la internare deceleaza zgomote cardiace ritmice, fara sufluri cardio-vasculare,TA 106 /60 mmHg, AV 78 bpm, la examenul EKG ritm sinusal, fara modificari de repolarizare.

La ecocardiografia preoperatorie cavitatile stangi si drepte sunt de dimensiuni normale, functie sistolica globala si segmentara buna, FE 62% fara leziuni valvulare, regurgitare mitrala si tricuspidiana usoara, la nivelul peretelui posterolateral al VS se evidentiaza o formatiune omogena, hiperecogena, conica, cu dimensiunea de 29×19 mm, cu baza larga de implantare 28mm, mobila la nivelul portiunii libere, fara trombi asociati sau alte mase tumorale intracavitare sau valvulare, fara colectie pericardica.

Angio-CT cardiac deceleaza la nivel apical al ventriculului stang, in baza muschilor papilari, structura cu intensa hipodensitate si valori densitometrice de -16 HU si diametru de 16 mm, discret neomogen ca si contur, aspectul sugerand lipom, fara infiltrarea endomiocardului adiacent.

Excizia formatiunii tumorale s-a realizat prin abord minim-invaziv, practicandu-se minitoracotomie dreapta video-asistata, canulare arteriala si venoasa femurala dreapta. Prin atriotomie stanga la nivelul santului interatrial, se inspecteaza ventriculul stang transmitral cu evidentierea formatiunii tumorale de 2/3 cm, incapsulata, de culoare galbui-deschis, atasata peretelui postero-lateral VS in 1/3 distala. Se excizeaza formatiunea tumorala, urmata de electrocauterizarea bazei de implantare.

La examenul histopatologic rezultatul este de lipom ventricular.

Pacienta se externeaza afebrila, fara acuze subiective, cu cicatrici chirurgicale in curs de vindecare. EKG: ritm sinusal, AV 90 bpm, fara tulburari de repolarizare. La examenul ecocardiografic: cavitatile cardiace normale, functie sistolica globala si segmentara buna, endocard hiperecogen in 1/ 3 apicala posterolaterala a VS, fara colectie pericardica sau pleurala.

 

4.Concluzii

Tehnica chirurgicala miniminvaziva s-a dovedit a fi mult mai eficienta decit cea clasica prin acces si vizualizare foarte bune, recuperare si externare mai rapide, confortul si satisfactia pacientului, lipsa complicațiilor.[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.