Efecte ale terapiei îndelungate cu Norfloxacină la pacienții cu ciroză avansată

Acest subiect este unul controversat, existând chiar o dezbatere asupra efectelor terapiei de lungă durată cu fluorochinolone, administrate oral la pacienții cu ciroză avansată.

În acest studiu, se prezintă un proces aleator care evaluează efectele tratamentului cu Norfloxacină asupra supraviețuirii pacienților cirotici. Studiul s-a efectuat la nivelul a 18 clinici în Franța unde pacienții au fost împărțiți în două grupuri. Primului grup i s-au administrat 400mg Norfloxacină, iar celui de-al doilea grup i s-a administrat placebo.

Folosindu-se metoda Kaplan-Meier, care a cenzurat peritonita bacteriană spontană, transplantul de ficat sau decesul în timpul examinării, s-a estimat mortalitatea după 6 luni ca fiind mai scăzută la pacienții care se aflau sub tratament cu Norfloxacină.

În plus, s-a dovedit că Norfloxacina a scăzut considerabil incidența oricărei infecții cu bacterii gram negative, fără a spori infecțiile cauzate de Clostridium difficile sau bacterii multirezistente.

În final, rezultatele estimate de metoda Kaplan-Meier nu au fost atinse, deoarece Norfloxacina nu a redus mortalitatea la 6 luni la pacienții cu ciroză avansată, fără tratament recent cu fluorochinolone. Totuși, Norfloxacina, se pare ca a avut un efect benefic asupra pacienților cu ascită, cu o concentrație scăzută de proteine, crescându-le rata de supraviețuire.

Sursa: https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(18)34891-1/fulltext

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.